Барања за визи за британски граѓани и статистика на Индија

Потребни визи за британски пасош

Британскиот пасош има слобода на патување во 31 земја. Индија им обезбедува електронски објект за визи на британските граѓани. Британските граѓани можат да останат во Индија најмногу 180 дена за туризам, и 90 дена за деловна посета, а 60 дена на Индија за медицинска виза.

Индија рангирана во обемот на туризмот и туризмот

Индија привлекува туристи од сите земји. Од 2001 година, кога индискиот ранг во туризам беше 51. во светот, глобалниот ранг на Индија се искачи на 25. во светот. Пристигнувањата на туристите во Индија пораснаа од 2.5 милиони во 2001 година на 19 милиони во 2019 година. Заработката од туристи во Индија порасна од 3.8 милијарди американски долари на 28 милијарди американски долари во истиот период. Овие приходи беа од Туристичка виза во Индија, Деловна виза во Индија, Индија медицинска виза посетители.

Аеродром преку кој пристигнуваат носители на Индија Виза

Патниците во Индија можат да потекнуваат од неколку Индија аеродроми и пристаништа eVisa , сепак следниве се најзафатени.

Меѓународниот аеродром Индира Ганди во Delу Делхи е 29% од волуменот, аеродромот во Мумбаи привлекува 15.5% од обемот на посетители на Индија во Виза. Првите десет аеродроми од каде доаѓаат посетителите на индиската виза се Дели, Мумбаи, Харидаспор, Ченаи, Бангалор, Колката, Хајдерабад, Даболим, Кохин и edeелезницата Геде.

Колку британски граѓани пристигнуваат во Индија годишно

1,029,256 милиони британски турист пристигна во Индија во 2019-та година. Искористија 369,408 британски туристи Индиска еВиза (India Online Visa) во 2019 година што ги прави највисоки корисници на електронска Visa за Индија (India Visa Online) пред Соединети Држави граѓани.