Барања за визи за статистика на граѓани и граѓани во САД

Потребни визи за американски пасош

Соединетите Американски Држави Носителите на пасоши имаат Виза не е потребна за 108 земји, Виза за пристигнување за 19 земји, еВиза услов за 16 земји. Ова ја вклучува и Индија, која бара од граѓаните на САД да имаат еВиз за Индија (индиска виза преку Интернет). слобода на патување во 31 земја. Индија им овозможува на граѓаните на САД електронска виза. Американските граѓани можат да останат во Индија до 180 дена за туризам и 90 дена за деловна посета и 60 дена за медицинска виза во Индија.

Индија рангирана во обемот на туризмот и туризмот

Индија привлекува туристи од сите земји. Од 2001 година, кога индискиот ранг во туризам беше 51. во светот, глобалниот ранг на Индија се искачи на 25. во светот. Пристигнувањата на туристите во Индија пораснаа од 2.5 милиони во 2001 година на 19 милиони во 2019 година. Заработката од туристи во Индија порасна од 3.8 милијарди американски долари на 28 милијарди американски долари во истиот период. Овие приходи беа од Туристичка виза во Индија, Деловна виза во Индија, Индија медицинска виза посетители.

Аеродром преку кој пристигнуваат носители на Индија Виза

Патниците во Индија можат да потекнуваат од неколку Индија аеродроми и пристаништа eVisa , сепак следниве се најзафатени.

Меѓународниот аеродром Индира Ганди во Delу Делхи е 29% од волуменот, аеродромот во Мумбаи привлекува 15.5% од обемот на посетители на Индија во Виза. Првите десет аеродроми од каде доаѓаат посетителите на индиската виза се Дели, Мумбаи, Харидаспор, Ченаи, Бангалор, Колката, Хајдерабад, Даболим, Кохин и edeелезницата Геде.

Колку граѓани на САД пристигнуваат во Индија годишно

1,456,678 Американски (САД) Турист пристигна во Индија во 2019-та година. 274,583 американски (САД) Туристи го искористија Индиска еВиза (India Online Visa) во 2019 година што ги прави највисоки корисници на електронска Visa за Индија (India Visa Online) пред Обединето Кралство граѓани.

Индиски правила за граѓаните на САД

  • eVisa од 30, 90 или 180 дена континуиран влез eVisa India (Индиска Visa Online) е достапна за три траење на туризмот: 30 ден, 1 година и 5 години.
  • Влегувањето е дозволено на 28 аеродроми и 5 пристаништа.
  • Потврдата мора да биде прикажана на границата од каде се прави влез во Индија.
  • Граѓаните на САД во Индија се отпечатени со прсти.
  • Граѓаните на САД со пакистанско потекло не се квалификувани за десетгодишна туристичка виза со повеќе влез и мора да аплицираат за редовна виза или хартиена виза во најблиската индиска амбасада